Fakta
Foto av författare

Vad betyder DM egentligen? En klargörande guide för nybörjare

I en värld där digital kommunikation ständigt utvecklas, dyker nya termer och förkortningar upp lika snabbt som hashtags sprids på sociala medier. Men vad betyder DM, och hur används det i dagens digitala samtal? I den här artikeln utforskar vi begreppet DM, dess ursprung och hur det har blivit en integrerad del av vår dagliga kommunikation på plattformar som Instagram.

Vad står DM för och var kommer det ifrån?

DM är en förkortning för ”Direct Message” och refererar till ett privat meddelande som skickas direkt mellan användare på sociala medieplattformar. Ursprungligen populariserades termen av Twitter, där användare kunde skicka korta meddelanden till varandra utan att det syntes för andra. Med tiden har DM blivit en allmänt använd term över flera plattformar, inklusive Instagram, Facebook och LinkedIn.

I den digitala världens barndom var kommunikationen mestadels offentlig, men behovet av privat kommunikation blev snabbt uppenbart. DM-funktionen möjliggjorde en mer personlig och konfidentiell dialog, vilket har lett till att den blivit en grundläggande del av hur vi interagerar online.

Att skicka ett DM – en steg-för-steg-guide

Att skicka ett DM på Instagram är enkelt och intuitivt. Här är en steg-för-steg-guide för att navigera i denna funktion:

 1. Öppna Instagram-appen och logga in på ditt konto.
 2. Tryck på pappersplansikonen i det övre högra hörnet av skärmen för att öppna dina DM.
 3. Tryck på pennikonen i det övre högra hörnet för att skapa ett nytt meddelande.
 4. Sök efter mottagarens användarnamn eller välj från listan över föreslagna kontakter.
 5. Skriv ditt meddelande i textfältet och tryck på ”Skicka”.

Instagram erbjuder även funktioner som att skicka bilder, videoklipp, berättelser och till och med göra videochatt direkt genom DM. Detta gör det möjligt för användare att ha en mer dynamisk och rik kommunikation.

DM-etikett – oskrivna regler och vanliga misstag

När du skickar DM finns det vissa oskrivna regler och etikettsnormer som är bra att känna till för att undvika missförstånd och kommunikationsfel:

 • Var respektfull: Kom ihåg att även om det är en privat konversation, är det viktigt att upprätthålla en respektfull ton.
 • Tydlighet: Var tydlig och koncis i ditt budskap för att undvika missförstånd.
 • Timing: Tänk på tidpunkten för ditt meddelande. Att skicka DM sent på natten kan uppfattas som opassande.
 • Spam: Undvik att skicka oönskade eller upprepade meddelanden, vilket kan uppfattas som spam.

Vanliga misstag inkluderar att skicka för personliga meddelanden till någon du inte känner väl, eller att anta att ett DM är lika informellt som en textmeddelande.

DM i affärssammanhang

För företag är DM ett kraftfullt verktyg för att bygga relationer och driva försäljning. Genom att använda DM kan företag:

 • Ge personlig kundservice: Snabba och personliga svar via DM kan öka kundnöjdheten.
 • Nätverka: DM kan användas för att knyta kontakter med influencers och andra företag.
 • Driva försäljning: Genom att skicka erbjudanden och rabattkoder direkt till följare kan företag stimulera till köp.

Exempel på framgångsrika strategier inkluderar att skicka skräddarsydda meddelanden baserade på kundens tidigare interaktioner eller att använda DM för att följa upp efter ett köp.

Nya funktioner i Instagrams DM

Instagram uppdaterar kontinuerligt sin DM-funktion för att förbättra användarupplevelsen. Några av de senaste funktionerna inkluderar:

 • DM-rum: Möjligheten att skapa gruppchattar där du kan interagera med flera användare samtidigt.
 • Reaktioner: Användare kan nu reagera på meddelanden med emojis, vilket ger en snabb och enkel feedback.
 • Trådar: Möjligheten att svara på specifika meddelanden i en konversation, vilket skapar en mer organiserad dialog.

Dessa uppdateringar gör att DM på Instagram blir allt mer likt en fullfjädrad chattapplikation, vilket förstärker dess roll i vår dagliga kommunikation.

Att navigera i DM:s framtid

Det är svårt att förutse exakt hur DM kommer att utvecklas, men det är troligt att vi kommer att se ännu mer integrering med andra tjänster och plattformar. Artificiell intelligens och maskininlärning kan också komma att spela en större roll i hur DM filtrerar och prioriterar meddelanden. Oavsett utvecklingen är det tydligt att DM kommer att fortsätta vara en viktig del av hur vi kommunicerar i en alltmer digitaliserad värld.

En kort berättelse som illustrerar DM:s betydelse

Tänk dig att du är på en konferens och du ser någon som du verkligen beundrar, men du får inte tillfället att presentera dig personligen. Efter evenemanget skickar du ett välformulerat DM där du uttrycker din uppskattning för personens arbete och frågar om möjligheten till ett samarbete. Inom några timmar får du ett positivt svar, och en ny affärsmöjlighet har uppstått – allt tack vare kraften i ett DM.

Vanliga frågor och svar

I den här FAQ-sektionen kommer vi att besvara några vanliga frågor om termen ”DM”, som står för ”Direct Message”. Denna term används ofta inom sociala medier som Instagram och Twitter för att hänvisa till privata meddelanden. Vi kommer också att diskutera hur man använder ”DM” i konversation och hur man skickar ett DM på Instagram.

Vad betyder DM?

DM står för Direct Message, vilket innebär att användare kan skicka privata meddelanden, bilder, videor eller dokument till andra utan att det är synligt för alla följare.

Hur skickar jag ett DM på Instagram?

För att skicka ett DM på Instagram, gå till personens profil du vill skicka ett meddelande till, klicka på ”meddelande”-knappen och skriv ditt meddelande. Klicka sedan på ”skicka”.

Vad är Instagram Direct?

Instagram Direct är den funktion där du kan skicka DMs på Instagram. Det är här du kan skicka privata meddelanden, bilder, videor eller dokument till andra Instagram-användare.

Vilka är de nya funktionerna i Instagram DM?

Nya funktioner i Instagram DM inkluderar DM Rooms, Reactions, Live och Shopping. Dessa funktioner ger användarna fler sätt att interagera privat med varandra.

Vilka är reglerna för att använda DM på Instagram?

Det är viktigt att följa Instagrams regler och förordningar när du använder DM. Detta inkluderar att inte skicka trakasserande meddelanden, att inte skicka oönskade bilder eller videor och att respektera andra användares privatliv.

Källa: Velocenetwork