Nöje
Foto av författare

Vad betyder Wilma egentligen? En uppklarande guide!

Har du någonsin stannat upp och funderat över vad namnet Wilma egentligen betyder? Det är ett namn som bär på en historia, en kulturell identitet och en personlig känsla för många. I denna artikel kommer vi att utforska Wilmas ursprung, betydelse och dess plats i det svenska samhället och världen.

Wilmas ursprung och betydelse

Wilma är ett namn som för tankarna till värme och charm. Det är en kvinnlig form av namnet Wilhelm, som har sitt ursprung i de gamla tyska orden ”wil” och ”helm”, vilket betyder ”vilja” och ”hjälm”. Således kan Wilma tolkas som ”den vars vilja är som en hjälm”, en beskyddare och en stark personlighet.

Historien om namnet Wilma i Sverige

I Sverige har namnet Wilma en särskild plats. Det började vinna popularitet i slutet av 1800-talet och har sedan dess haft sina upp- och nedgångar i namnstatistiken. Under de senaste decennierna har Wilma återigen klättrat på listorna och blivit ett av de mer populära namnen för nyfödda flickor.

Wilma i populärkulturen och kända bärare av namnet

Wilma är inte bara ett namn på personbeviset, det har också gjort avtryck i populärkulturen. Kanske mest känt är Wilma Flintstone från den klassiska tecknade serien ”Familjen Flinta”. Det finns också flera kända personer som bär namnet, vilket bidrar till dess charm och popularitet.

Namnet Wilmas popularitet över tid

Namnets popularitet har fluktuerat över tid. Efter en period av minskad användning under mitten av 1900-talet, har Wilma återigen blivit ett favoritval för föräldrar. Det är intressant att notera hur kulturella trender och händelser kan påverka valet av namn.

Geografisk fördelning av namnet Wilma

Wilma är inte ett namn som enbart förekommer i Sverige. Det har spridit sig över hela världen och har olika variationer och popularitet beroende på plats. I vissa länder är det ovanligt, medan det i andra är ett toppval.

Namnvarianter och internationell jämförelse

Det finns flera varianter av namnet Wilma runt om i världen. I Tyskland kan man stöta på Vilma, medan i Spanien och Italien är det Guillermina som gäller. Denna internationella jämförelse visar på namnets mångsidighet och dess förmåga att anpassa sig till olika språk och kulturer.

Wilma i framtiden – trender och förutsägelser

Det är svårt att förutsäga framtiden, men genom att studera trender kan vi få en uppfattning om hur namnet Wilma kommer att utvecklas. Kommer det att fortsätta vara populärt, eller kommer nya namn att ta dess plats? Tiden får utvisa.

Avslutande avsnitt med en kreativ vinkling på namnet Wilma

När vi nu närmar oss slutet av vår utforskning av namnet Wilma, kan vi konstatera att det är ett namn med djupa rötter och en lysande framtid. Det är ett namn som bär på styrka och beslutsamhet, precis som de som bär det. Wilma är mer än bara ett namn – det är en del av vår identitet och vår kultur.

Vanliga frågor och svar

I denna FAQ-sektion kommer vi att svara på vanliga frågor om namnet Wilma. Vi kommer att utforska dess ursprung, betydelse, popularitet och kända personer som bär detta namn.

Vad betyder namnet Wilma?

Wilma är ett namn med tyskt, skotskt och svenskt ursprung och betyder ”resolut skydd”.

Hur många personer i Sverige heter Wilma?

Totalt finns det 16 005 kvinnor i Sverige som heter Wilma i förnamn, med en snittålder på 14.3 år. Dessutom finns det 12 män som heter Wilma i förnamn.

Hur populärt är namnet Wilma i Sverige?

År 2022 föddes 356 barn som fick tilltalsnamnet Wilma, vilket placerade namnet på plats 20 på Namntoppen för det året. Det är ett av de topp 10 mest populära namnen i Sverige.

Finns det några kända personer som heter Wilma?

Ja, Wilma Malmlöf är en känd skådespelare med namnet Wilma. En annan känd namne är Wilma Rudolph, en amerikansk olympisk sprinter.

Är Wilma ett populärt namn i andra länder?

Ja, namnet Wilma är även populärt i andra länder som Danmark och Norge. I USA var Wilma populärt från 1912 till 1940 och rankades bland de 1000 mest populära namnen.

Källa: Nameberry