Mat & Dryck
Foto av författare

Vem uppfann potatisen och dess historiska ursprung

Vem uppfann potatisen? Svaret är att potatisen inte uppfanns av en enskild person. Den har odlats av olika kulturer i Sydamerika i tusentals år, med rötter som sträcker sig cirka 8 000 år tillbaka i tiden. Inkaindianerna i Anderna var bland de första folkgrupperna som systematiskt odlade potatis som en viktig stapelföda i sitt samhälle..

Potatisens ursprung i Sydamerika

Potatisen har sitt ursprung i Anderna där den växte vilt innan den började odlas av ursprungsbefolkningen. Inkaindianerna utvecklade avancerade odlingstekniker för att kunna odla potatis på hög höjd i det tuffa andinska klimatet. De skapade terrasser på bergssluttningarna och förädlade fram hundratals olika potatissorter anpassade för olika höjder och väderförhållanden.

Potatisen var så central i inkakulturen att den inte bara var föda utan också användes i religiösa ceremonier och som medicin. Den var en grundpelare i deras kosthållning och bidrog till att inkariket kunde expandera och blomstra.

Européernas upptäckt av potatisen

Européerna ”upptäckte” potatisen först när de anlände till Peru på 1500-talet. Gonzalo Jiménez de Quesada var en av de första européerna som kom i kontakt med potatisen i Peru omkring år 1530. Han förde med sig knölar till Spanien år 1539, vilket markerade början på potatisens spridning i Europa.

Spanjorerna förde potatisen vidare till Italien och andra delar av Europa. Till en början betraktades potatisen med misstänksamhet i många europeiska länder. Den ansågs vara både giftig och syndig eftersom den inte nämndes i Bibeln. Dessutom växte den under jorden, vilket associerades med onda makter.

Potatisens introduktion i Sverige

I Sverige introducerades potatisen under 1600-talet. Olof Rudbeck den äldre, professor vid Uppsala universitet, odlade potatis i Uppsala botaniska trädgård redan 1658. Dock var detta främst för vetenskapliga ändamål snarare än för matproduktion.

Det var först med Jonas Alströmer som potatisen började odlas för matbruk i Sverige. År 1724 började han odla potatis på sin gård i Alingsås och arbetade sedan aktivt för att sprida kunskap om potatisens näringsvärde och odlingsmöjligheter. Alströmer skrev skrifter och höll föreläsningar för att övertyga svenskarna om potatisens fördelar, särskilt som ett alternativ till spannmål under missväxtår.

Eva Ekeblad och potatisens genombrott

Eva Ekeblad spelade en avgörande roll för potatisens popularitet i Sverige. Hon experimenterade med potatisen och upptäckte att den kunde användas för att tillverka bröd, stärkelse och brännvin. Hennes arbete var banbrytande, särskilt eftersom det visade hur potatis kunde ersätta spannmål i brännvinstillverkning, vilket frigjorde mer säd till matproduktion.

För sina upptäckter blev Eva Ekeblad invald i Kungliga Vetenskapsakademien år 1748, som den första kvinnan. Hennes arbete bidrog starkt till att potatisen etablerades som en viktig gröda i Sverige. Under 1800-talet blev potatisen en stapelvara i den svenska kosten och har sedan dess varit en central del av svensk matkultur.